Congrés Internacional sobre les llengües nacionals europees en l'àmbit de l'educació

Gramàtiques, textos escolars i actituds lingüístiques (Europa, segles XVIII i XIX)

_________________________

Palma, 29-30 de setembre de 2022




(PRD2018/03)


Objectius

L’objectiu principal d’aquest congrés és analitzar les obres escolars i didàctiques (gramàtiques, catecismes, etc.) d’ús a Europa als segles XVIII i XIX, principalment en l’espai català, i en relació amb les altres llengües que hi conviuen (llatí, castellà i francès).

La gestió de les llengües en contacte en el context de la creació i consolidació dels estats nació en l’àmbit escolar ha produït un discurs historiogràfic sobre aquests idiomes.

L’anàlisi des de la perspectiva de la lingüística interna dels textos d’ús escolar i l’estudi de les ideologies discursives presents són els dos objectius del congrés.

Paral·lelament, es vol incidir en l’anàlisi de les actituds lingüístiques en territoris lingüístics diversos: català, espanyol, francès i alemany.

Contacte de llengües

A partir de la situació del contacte lingüístic que es produeix a les aules europees, en què en alguns casos conviuen el llatí, la llengua local i la llengua d’imposició, el congrés vol revisar el discurs historiogràfic que aquest contacte produí, les actituds lingüístiques que s’hi plasmaren i, fonamentalment, les obres o textos d’ensenyament que es difongueren.


Línies de recerca

1. Les llengües nacionals europees a les gramàtiques i altres textos escolars dels segles XVIII i XIX

2. Pedagogia i gramàtica als segles XVIII i XIX

3. Pensament i actituds sociolingüístiques dels textos gramaticals dels segles XVIII i XIX


Comitè Científic

  • Dra. Rosa Calafat
  • Dr. Alain Bègue
  • Dr. Daniel Casals
  • Dra. Mar Massanell
  • Dr. Bernhard Pöll
  • Dr. Claus D. Pusch
  • Dr. Gabriel Seguí


Comitè Organitzador

  • Dra. Rosa Calafat
  • Dr. Alain Bègue
  • Dr. Daniel Casals
  • Dr. Francisco José García
  • Dr. Rafael Massanet
  • Dr. Gabriel Seguí
  • Tatiana Díaz
  • Josep M. Domènech


Llengües del congrés

  • Català
  • Castellà
  • Francès
  • Anglès


Localització

Edifici Sa Riera

Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma

Segon pis, aula 28




Inscripcions

  • Si us voleu inscriure al Congrés, només cal que ens envieu un correu electrònic a cilneae@uib.cat amb el vostre nom i la vostra universitat de procedència. Si us plau, indiqueu en el tema "Inscripció Congrés".
  • La inscripció és gratuïta.


Finançament

Aquest congrés s'inscriu en el Projecte de Recerca "Les gramàtiques bilingües i trilingües, llur vinculació amb Europa. L'ensenyament a Mallorca i Menorca als segles XVIII i XIX" (PRD2018/3)

Projecte cofinançat parcialment per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Política Universitària i Recerca, amb fons de la Llei de l’impost sobre estades turístiques ITS 2017-006 (PRD2018/03).


Programa

(Descarrega't el Llibre de Resums)



Dijous, 29 de setembre

8.30-8.45

Recepció i registre de participants

8.45-9.00

Inauguració del Congrés

Dr. Jaume Carot (Rector de la UIB)
Dra. Rosa Calafat (Directora del Congrés)
Dr. Jaume Garau (Director de l’IEHM)

9.00-9.45

Conferència inaugural

Henri Boyer (Université Montpellier 3): Glotopolítica de la lengua occitana en diacronía: tres Actos y una incógnita.

9.45-11.15

Comunicacions

Jordi Ginebra (Universitat Rovira i Virgili): Quan la lengua nacional desplaça la llengua materna a l’ensenyament: rastres de docència del català a començament del segle XIX.

Narcís Iglésias (Universitat de Girona): Ideologies lingüístiques en les gramàtiques de Lluís Bordas i Munt: un discurs multilingüe a la Catalunya del segle XIX.

Emma Gallardo (Universitat Autònoma de Barcelona): Tradición e innovación en los materiales escolares bilingües del siglo XIX para la enseñanza del castellano en Cataluña.

11.15-11.45

Pausa-cafè

11.45-13.15

Ponències

Josep Amengual (IEHM-Universitat de les Illes Balears): Els catecismes i la seva i l'ús de la llengua catalana als segles divuit i denou.

Rafel Ramis (IEHM-Universitat de les Illes Balears): L'ensenyament universitari de la gramàtica a Catalunya i a Mallorca fins a 1717.

13.15-13.30

Pausa

13.30-14.00

Comunicacions

Jenny Brumme (Universitat Pompeu Fabra): Gramàtiques i diversitat lingüística a l’ensenyament del castellà a Catalunya (s. XIX).

14.00-16.00

Dinar

16.00-17.30

Ponències

Miquel Nicolás (Universitat de València): La ideologia lingüística de la modernitat i la prescripció gramatical: problemes metodològics, resultats i perspectives.

Manuel Lázaro (Universidad Internacional de la Rioja): El uso del español y la dimensión pedagógica en la literatura mística del Siglo de Oro.

17.30-19.00

Comunicacions

Josep M. Domènech (Universitat de les Illes Balears): Les primeres oracions com a matèria d’anàlisi lingüística.

Carmen Alén (Université Montpellier 3): Personas y personajes en transición etno-socio-lingüística en el ámbito románico. Algunos ejemplos de los s. XVIII y XIX.

Francisco José García (IEHM-Universitat de les Illes Balears): Los sermones como manuales de enseñanza: Luis I y el camino hacia un modelo de príncipe perfecto.

20.30

Sopar del Congrés


Divendres, 30 de setembre

9.00-11.15

Ponències

Mar Massanell (Universitat Autònoma de Barcelona): La “Gramática histórica de las lenguas castellana y catalana” (1884), d’Ignasi Ferrer i Carrió.

Daniel Casals (Universitat Autònoma de Barcelona): El mètode d’ensenyament del català en els llibres de text al final del segle XIX. A propòsit de Lo primer llibre dels noys (1898), de Francesc Flos i Calcat.

Gabriel Seguí (Institut de Litúrgia ad instar facultatis): El jansenisme com a context teològic dels lingüistes de Port-Royal.

11.15-11.45

Pausa-cafè

11.45-13.15

Ponències

Bernhard Pöll (Universität Salzburg): Lenguas nacionales sin y con nación: el caso de Francia y de “Alemania” en el siglo XIX.

Rosa Calafat (Universitat de les Illes Balears): Els textos escolars dels segles XVIII i XIX a Mallorca i Menorca: entre la tradició i la innovació.

13.15-14.00

Conferència de clausura

Bernat Sureda (Universitat de les Illes Balears): Mestres, llibres i imposicions lingüístiques als territoris de parla catalana als segles XVIII i XIX.


Crida a comunicacions

Els investigadors que hi estiguin interessats poden enviar una proposta de comunicació entre els dies 1 de març i 1 de maig de 2022. Aquesta proposta ha de contenir: (1) el nom i els cognoms de l’investigador; (2) la institució a la qual pertany; (3) el títol de la comunicació, i (4) un resum de 2.400 caràcters.

Les propostes de comunicació s’han d’enviar a l’adreça de correu electrònic cilneae@uib.cat, indicant en el tema "Congrés internacional – Proposta de comunicació".

Per a la presentació de les comunicacions al Congrés, els autors disposaran de 15 minuts.

Un cop tancat el termini, el Comitè Científic del Congrés avaluarà les propostes de comunicació rebudes i comunicarà els resultats de les avaluacions el dia 30 de maig de 2022.

ATENCIÓ: El termini de recepció de propostes de comunicació s'ha ampliat fins al dia 11 de maig.


Publicacions

Les conferències es publicaran a la revista Cauriensia. Revista Anual de Ciencias Eclesiásticas. El Comitè Científic avaluarà la possible publicació dels articles presentats. Aquests hauran de superar, a més, el procés d’avaluació que aquesta revista tingui establert.


Calendari

11 de maig Termini per a la recepció de propostes de comunicació
30 de maig Resposta als autors de les propostes de comunicació
29-30 de setembre Celebració del Congrés
1 d'octubre Termini per a la recepció de la versió definitiva de les intervencions que hagin de ser publicades


Contacte

+34 971173329 (Tatiana)
+34 677052565 (Josep M.)

UIB
Ctra. Valldemossa, km. 7,5
Palma, Illes Balears
Edifici Ramon Llull