Programa
Calendari
Contacte
Objectius
L’objectiu principal d’aquest congrés és analitzar les obres escolars i didàctiques (gramàtiques, catecismes, etc.) d’ús a Europa als segles XVIII i XIX, principalment en l’espai català, i en relació amb les altres llengües que hi conviuen (llatí, castellà i francès).
La gestió de les llengües en contacte en el context de la creació i consolidació dels estats nació en l’àmbit escolar ha produït un discurs historiogràfic sobre aquests idiomes.
L’anàlisi des de la perspectiva de la lingüística interna dels textos d’ús escolar i l’estudi de les ideologies discursives presents són els dos objectius del congrés.
Paral·lelament, es vol incidir en l’anàlisi de les actituds lingüístiques en territoris lingüístics diversos: català, espanyol, francès i alemany.
Contacte de llengües
A partir de la situació del contacte lingüístic que es produeix a les aules europees, en què en alguns casos conviuen el llatí, la llengua local i la llengua d’imposició, el congrés vol revisar el discurs historiogràfic que aquest contacte produí, les actituds lingüístiques que s’hi plasmaren i, fonamentalment, les obres o textos d’ensenyament que es difongueren.
Línies de recerca
1. Les llengües nacionals europees a les gramàtiques i altres textos escolars dels segles XVIII i XIX
2. Pedagogia i gramàtica als segles XVIII i XIX
3. Pensament i actituds sociolingüístiques dels textos gramaticals dels segles XVIII i XIX
Comitè Científic
Comitè Organitzador
Llengües del congrés
Localització
Edifici Sa Riera
Carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma
Segon pis, aula 28
Inscripcions
Finançament
Aquest congrés s'inscriu en el Projecte de Recerca "Les gramàtiques bilingües i trilingües, llur vinculació amb Europa. L'ensenyament a Mallorca i Menorca als segles XVIII i XIX" (PRD2018/3)
Projecte cofinançat parcialment per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Política Universitària i Recerca, amb fons de la Llei de l’impost sobre estades turístiques ITS 2017-006 (PRD2018/03).
(Descarrega't el Llibre de Resums)
Dijous, 29 de setembre
8.30-8.45
Recepció i registre de participants
8.45-9.00
Inauguració del Congrés
Dr. Jaume Carot (Rector de la UIB) Dra. Rosa Calafat (Directora del Congrés) Dr. Jaume Garau (Director de l’IEHM)
9.00-9.45
Conferència inaugural
Henri Boyer (Université Montpellier 3): Glotopolítica de la lengua occitana en diacronía: tres Actos y una incógnita.
9.45-11.15
Comunicacions
Jordi Ginebra (Universitat Rovira i Virgili): Quan la lengua nacional desplaça la llengua materna a l’ensenyament: rastres de docència del català a començament del segle XIX.
Narcís Iglésias (Universitat de Girona): Ideologies lingüístiques en les gramàtiques de Lluís Bordas i Munt: un discurs multilingüe a la Catalunya del segle XIX.
Emma Gallardo (Universitat Autònoma de Barcelona): Tradición e innovación en los materiales escolares bilingües del siglo XIX para la enseñanza del castellano en Cataluña.
11.15-11.45
Pausa-cafè
11.45-13.15
Ponències
Josep Amengual (IEHM-Universitat de les Illes Balears): Els catecismes i la seva i l'ús de la llengua catalana als segles divuit i denou.
Rafel Ramis (IEHM-Universitat de les Illes Balears): L'ensenyament universitari de la gramàtica a Catalunya i a Mallorca fins a 1717.
13.15-13.30
Pausa
13.30-14.00
Jenny Brumme (Universitat Pompeu Fabra): Gramàtiques i diversitat lingüística a l’ensenyament del castellà a Catalunya (s. XIX).
14.00-16.00
Dinar
16.00-17.30
Miquel Nicolás (Universitat de València): La ideologia lingüística de la modernitat i la prescripció gramatical: problemes metodològics, resultats i perspectives.
Manuel Lázaro (Universidad Internacional de la Rioja): El uso del español y la dimensión pedagógica en la literatura mística del Siglo de Oro.
17.30-19.00
Josep M. Domènech (Universitat de les Illes Balears): Les primeres oracions com a matèria d’anàlisi lingüística.
Carmen Alén (Université Montpellier 3): Personas y personajes en transición etno-socio-lingüística en el ámbito románico. Algunos ejemplos de los s. XVIII y XIX.
Francisco José García (IEHM-Universitat de les Illes Balears): Los sermones como manuales de enseñanza: Luis I y el camino hacia un modelo de príncipe perfecto.
20.30
Sopar del Congrés
Divendres, 30 de setembre
9.00-11.15
Mar Massanell (Universitat Autònoma de Barcelona): La “Gramática histórica de las lenguas castellana y catalana” (1884), d’Ignasi Ferrer i Carrió.
Daniel Casals (Universitat Autònoma de Barcelona): El mètode d’ensenyament del català en els llibres de text al final del segle XIX. A propòsit de Lo primer llibre dels noys (1898), de Francesc Flos i Calcat.
Gabriel Seguí (Institut de Litúrgia ad instar facultatis): El jansenisme com a context teològic dels lingüistes de Port-Royal.
Bernhard Pöll (Universität Salzburg): Lenguas nacionales sin y con nación: el caso de Francia y de “Alemania” en el siglo XIX.
Rosa Calafat (Universitat de les Illes Balears): Els textos escolars dels segles XVIII i XIX a Mallorca i Menorca: entre la tradició i la innovació.
13.15-14.00
Conferència de clausura
Bernat Sureda (Universitat de les Illes Balears): Mestres, llibres i imposicions lingüístiques als territoris de parla catalana als segles XVIII i XIX.
Crida a comunicacions
Els investigadors que hi estiguin interessats poden enviar una proposta de comunicació entre els dies 1 de març i 1 de maig de 2022. Aquesta proposta ha de contenir: (1) el nom i els cognoms de l’investigador; (2) la institució a la qual pertany; (3) el títol de la comunicació, i (4) un resum de 2.400 caràcters.
Les propostes de comunicació s’han d’enviar a l’adreça de correu electrònic cilneae@uib.cat, indicant en el tema "Congrés internacional – Proposta de comunicació".
Per a la presentació de les comunicacions al Congrés, els autors disposaran de 15 minuts.
Un cop tancat el termini, el Comitè Científic del Congrés avaluarà les propostes de comunicació rebudes i comunicarà els resultats de les avaluacions el dia 30 de maig de 2022.
Publicacions
Les conferències es publicaran a la revista Cauriensia. Revista Anual de Ciencias Eclesiásticas. El Comitè Científic avaluarà la possible publicació dels articles presentats. Aquests hauran de superar, a més, el procés d’avaluació que aquesta revista tingui establert.
+34 971173329 (Tatiana)+34 677052565 (Josep M.)
tatiana.diaz@uib.es (Tatiana)jm.domenech@uib.cat (Josep M.)
UIBCtra. Valldemossa, km. 7,5Palma, Illes BalearsEdifici Ramon Llull